donderdag 27 september 2012

#handige tips op donderdag!De handige tips voor deze donderdag!


In de herfst geraken de meeste mensen aan de griep.

Vandaag tien tips die ik tegen kwam bij het zoeken naar hoe kom ik toch van die griep af.

10 tips voor meer weerstand in de herfst

1 – Bescherm je hoofd en nek
Je hoofd en nek zijn volgens de TCG (Traditionele Chinese Geneeswijzen) erg gevoelig voor wind en koude. Zeker in herfst en winter. Dan is zelfs een korte blootstelling aan wind en/of koude voldoende om meteen door je weerstand heen te breken. Met verkoudheid, of erger nog griep, als gevolg. Bescherm je hoofd en nek dus altijd met een shawl of zet je kraag goed omhoog. Zelfs als je maar even naar buiten gaat.

2 – Was vaker je handen
Omdat het kouder wordt zijn we meer binnen en wordt er ook minder gelucht. Huizen, kantoren en scholen kunnen zo een broedplaats van ziektekiemen worden. Zet dus regelmatig de ramen open en was vaker je handen om die belasting op je systeem te verminderen.

3 – Niet koud, niet rauw
In de TCG is een sterk Aarde-element de eerste stap naar meer weerstand. Je doet Aarde een enorm plezier door niets kouds en niets rauws te eten of te drinken. Heel simpel en eigenlijk ook wel heel logisch in het koudere deel van het jaar. Dus geen salades meer maar lekker soep, suddergerechten en stoofschotels!

4 – Niet zo veel denken en piekeren
Denken en piekeren verzwakken érnstig het Aarde-element. Dus als je meer weerstand wilt dan zal je toch echt die bovenkamer eens rust moeten geven. Begin eens met 3x daags een kwartiertje. Neem een lekker kopje thee of ga buiten een frisse neus halen en neem piekerpauze. Iedere gedachte die binnenkomt stuur je er liefdevol maar resoluut weer uit. Gewoon proberen!

5 – Houd onderrug en voeten lekker warm
Naast Aarde doe je er goed aan om je Water-element te verzorgen. Daar zit namelijk je reserve energie en daar moet je zuinig op zijn. Bv. door je onderrug en voeten altijd warm te houden. Gefietst in de regen? Meteen broek en sokken uit en droge kleding aantrekken. Een kruik tegen de onderrug doet ook heel erg goed!

6 – Opruimen
Bij de herfst hoort het Metaal-element. De tijd van bloei is voorbij en het is nu tijd voor loslaten, opruimen en voorbereiden op de bezinning van de winter. Wat heb jij nog op te ruimen voordat je de winter in kan? Voordat je je terug kan trekken om nieuwe ideeën te vormen? Fysiek, emotioneel en praktisch gezien?

7 – Eet af en toe iets pittigs
Om het Metaal-element goed te laten stromen is het verstandig om veel (warm) te drinken. Daarnaast is het goed om af en toe iets scherps te eten zoals hete pepers, chili, knoflook, ui, knolraap, witte peper, kool, gember, mierikswortel, radijs, mosterdzaad, prei, sambal of sterrekers.

8 – Extra vitamines / mineralen
We hebben veel meer vitamines en mineralen nodig dan onze voeding ons kan geven. Daarom is het wijs om een goede Multi bij te nemen. Zorg er wel voor dat de mineralen organisch gebonden zijn, bv geen Chroom maar een Chroom picolinaat. Anders neem je er niks van op!

9 – Luister naar je lichaam en naar de natuur.
We gaan naar de winter. Een tijd van terugtrekken, voorraden opbouwen en uitrusten. Het is niet voor niets steeds vroeger donker. Ga daarin mee: ga wat eerder naar bed, slaap wat meer, doe rustiger aan. Lekker cocoonen!

10 – Heb je toch een verkoudheid te pakken?
Was je weerstand toch te laag en bemerkt je eerste signalen van een verkoudheid of griep? Drink dan voldoende warme vloeistoffen zoals groene thee en bouillon. En bovenal: neem rust!!!
Als je nu geen rust neemt en je systeem de kans geeft de aanvallers te verstoten en bij te tanken, dan zul je het later veel erger voor je kiezen krijgen. Misschien in een totaal andere vorm, maar het gebeurt. Het is ook niet erg om 1 of 2 keer per jaar verkouden te zijn of griep te hebben. Het geeft je lichaam de kans om op te ruimen en je immuunsysteem op te peppen. En het is ook een manier om je te dwingen meer rust te nemen en bij te tanken … dan was het blijkbaar nodig.


1. Je huid heeft het in de herfst en winter zwaar te verduren. Geen zorgen! Laat de natuur vooral haar werk doen. De kou vergt nu eenmaal veel van je huid en zorgt voor die doffe uitstraling die goed bij de herfst past. Koop geen dure scrub om je dagelijks mee te reinigen. Je bent goed zoals je bent.

2 Maak minder tijd voor jezelf vrij. Laat je opslokken door de verplichtingen die de omgeving aan je stelt. Hou jezelf aan de onmogelijke standaard die je ouders je onbewust hebben opgedrongen. Een beetje ontspanning op z’n tijd en voldoende rust/slaap is totaal onbelangrijk.

3 Gooi alle magere yoghurt, biodrankjes, rucola en groentechips weg. Stop bovendien onmiddellijk met sporten. Er is niets wat een windjack niet kan verbergen.

4. De verplichting om een kleurtje te hebben is weer vervallen dus neem het ervan! Vermijdt die zeldzame zonnestraal en ga voor die lijkbleke, bijna lichtblauwe kleur. Gollem is er beroemd mee geworden.

5. Datzelfde geldt voor de innerlijke ik: experimenteer ook eens met een depressie! Veel kunstenaars werden er erg creatief van.

6. Drink te weinig water. Het smaakt nergens naar, je wordt er lui van en je moet constant naar de WC. Een marketinghype, dat is het.

7 Trek alle miserabele, semi-overleden bloemen en planten uit uw tuin, wortel en al. Arrangeer ze semi-esthetisch op een hoop en noem het geheel ‘De Vergankelijkheid’. Zo heeft u er nog wat aan.

8. Je hoeft je niet gladder voor te doen dan je bent. Laat maar groeien die haren! Oksels, bikinilijn en de benen, nu is tijd dat je alles weer de vrij loop mag geven. Zo beleef je de herfst pas echt!

9 Drink veel alcohol, het liefst sterke drank. Een dagboek kan helpen wanneer u het moeilijk vindt de hele dag uw doelpromillage (0.8) vast te houden. Onthoud: herfst is een werkwoord.

10 Vergeet je pancreas niet. Onderzoek wijst uit dat 93% van de Nederlanders hun houding ten aanzien van hun pancreas, maar ook die van hun naasten, niet aanpassen aan het jaargetijde. En accepteer je darmflora zoals die is!

Hihi en dan nu een echte handige tip!

Houd uw paraplu's binnen handbereik, en gebruik deze niet bij harde wind want dan waait deze kapot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten